Elena

Elena

miercuri, 20 august 2014

Carucioare , suzete, biberoane si altele

Am plecat intr-o dimineata de acasa, iar I a ramas cu tati. Cand ma intorc, imi spune mandru ca el a fost afara cu fata si a plimbat-o in carut  ! Eu tocmai ma pregateam sa-l vand, pentru ca a fost total nefolosit, doar a stat in casa si ocupa loc. Mi-a mai povestit tati, cat de mult i-a placut copilului in carut , la plimbare. Stiu, cel mai mult o atrag motocicletele ( de ce oare ? :)  ) , arata spre ele si se intinde. Bine, carutul tot are roti, i-o placea ei sa fie plimbata, asa de curiozitate, e ceva nou pentru ea, dar no no no.
Imi tresare inima , cand vad un biberon sau o suzeta pe langa vreun bebelus. De ce? Nu am nimic cu nimeni, fiecare face ce vrea. Si tocmai de asta, doar din propria experienta , nu pot sa suport vederea unui asemenea obiect.
Cand am fost insarcinata prima data, 100 % dintre oamenii din jurul meu, care aveau / urmau sa aiba copii, erau pro lapte praf, suzete, biberoane si altele . Nu stiam ca exista altceva, desi am cautat. Aveam un gand eu , ca voi merge la maternitate, iar asistentele imi vor explica , ma vor invata sa alaptez. Big mistake. La noi se face orice , numai  sa nu reuseasca mama sa alapteze. Explicatii : colostrul nu e bun, copilul trebuie hranit din 3 in 3 ore, se poate alterna laptele matern cu laptele praf, se poate da lapte matern ( muls) din biberon , s.a. Toate acestea duc la un singur lucru : mama nu va mai alapta :( Adica eu.
E un subiect intim si stresant pentru mine, dar totusi, la cate suzete am vazut zilele acestea pe facebook, au umplut paharul :))
Intr-un final , asa a fost, din toata confuzia si totul dat peste cap, odata cu venirea primului copil ( habar nu aveam de nimic, my mistake) , nu am mai alaptat dupa 2 luni. Copilul meu a avut suzeta, a fost plimbat cu carutul si a dormit in patutul sau :( Insa, nu a fost niciodata lasat sa planga , mereu l-am purtat in brate ( fara system de purtare, pentru ca am fost informata eronat) de cate ori a vrut.
Dar , am simtit mereu ca fac ceva gresit, cam tot. De asta , am inceput sa ma informez ( cam tarziu, dar mai bine ca niciodata)  si mi-am zis ca al doilea bebe va dormi cu mine, va fi exclusiv alaptat,, nu va avea suzeta si va fi purtat .  Al doilea bebe,  e acum fetita. Mi-am dorit sa fie a mea si doar a mea , fetita mea <3
Si asa simt ca e cel mai bine pentru ea , dar si pentru mine. Din prima zi, am fost nedesparite. Mereu am fost intrebata, de ce o tin asa strans langa mine, ca va suferi apoi, ca nu va avea independenta , ca se va obisnui cu mine . !!!!! Heeeeei ! Copilul se naste , dupa ce 9 luni a stat la mami in burtica, aceea e lumea pe care o stie, singura lume. Apoi , se naste , e totul nou, copilul este 100 % dependent de mama , in tot felul : fizic, emotional, psihic. Pai, nu e normal sa continuie aceasta legatura??
Pentru  o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, da , trebuie sa continuie. Si nu numai copilul are nevoie de mama non stop, ci si mama , ca sa iti revina dupa nastere si sa se adapteze , are nevoie mereu de bebele ei. Totul este pe cat se poate de natural. Copilul se linisteste, se simte in siguranta la sanul /pieptul mamei.
A doua oara, nu m-a interest ce  mi-a mai zis nimeni. Despre nimic. Am invatat ce vreau si cum vreau sa fie totul pentru mine si copilul meu.
La momentul potrivit, de fapt acum, spre un an si jumatate, a inceput sa coboare din bratele mele si sa caute , sa exploreze lumea. Cu toata siguranta si sustinerea mea, se indeparteaza putin cate putin. Asa are incredere in sine, asa sunt sigura ca va face doar ce crede ea ca e bine, asa va sti ce ii place si ce nu. Fara sa fie conditionata de altii, de parerile altora. Pana la urma, sunt multi adulti, nesiguri, speriati, frustrate , suparati pe viata. De ce ? Probabil pentru ca nu au fost incurajati la timpul potrivit. Aici, iarasi, fiecare parinte face cum crede ca e corect. Insa, pentru bebe, e clar cum e cel mai bine.
Laptele praf..... ! Ce reclame minciunoase. " Dupa primul an de viata, dupa ce s-a terminat alaptarea, specialistii au elaborat formula perfecta, cea mai apropiata de laptele matern ..." . Pentru ce? De ce sa ii dau copilului acele sustante chimice, sintetice, cand are la dispozitie alimentul perfect : laptele mamei. Este special pentru bebe, este 100 % adaptat nevoilor sale alimentare, dar si emotive.
Da, in acest timp mami poate sa vrea sa plece de acasa la plimbare fara bebe. Nu , nu am vrut. Am mers peste tot cu ea, absolut peste tot. Am purtat-o si am facut muuult mai multe , am reusit mult mai multe cu ea langa mine.
Acum, incepem sa ne dam independenta una celeilalte. Eu mai ies din cand in cand cu motocicleta, iar bebe ramane cu tati . Nu am scris cat de mult il iubeste pe tati <3 . Si tati la fel.
Aaaaaaaaaaaa! Alaptarea in public. De ce sa ma acopar eu ? Cui nu ii place, sa isi puna un prosop pe cap, atunci cand mananca :)
Mi-as fi dorit sa pot schimba ce a fost la prima sarcina, la prima nastere si dupa.Dar nu se poate si cred ca de asta ma enerveaza suzetele , biberoanele, laptele praf si carucioarele :)))

Ps: clar ca asta e parerea mea subiectiva, personala. E pentru mine, despre mine. Atata timp cat copiii mei sunt fericiti, asta e tot ce conteaza pentru mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu